Dolar 34,0973
Euro 38,0933
Altın 2.874,79
BİST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22 °C
Hafif Yağmurlu

KDU Nedir? Ne İş Yapar?

28.09.2023
A+
A-
KDU Nedir? Ne İş Yapar?

KDU, yani kimyasal değerlendirme uzmanı, yapılan düzenlemeler ile ortaya çıkan bir uzmanlık alanıdır. Bu uzmanlık alanı, ilgili mevzuatta kendilerine yüklenen görev ve sorumlulukları yerine getirir.

KDU (Kimyasal Değerlendirme Uzmanı) Nedir?

KDU, kimyasal güvenlik değerlendirmeleri, güvenlik bilgi formlarının oluşturulması, kayıt dosyalarının hazırlanması ve kimyasal güvenlik raporları gibi işlemleri gerçekleştiren uzmandır. Zaten bu kişilere de kimyasal değerlendirme uzmanı denilmektedir. Söz konusu uzmanlık alanı, KKDİK yönetmeliğinin yayınlanması ile ortaya çıkmıştır.

İlgili yönetmeliğe göre belli şartları taşıyan iş yerlerinin veya işletmelerinin KDU tarafından denetlenmesi ve değerlendirilmesi zorunludur. Buradaki zorunluluk nedeniyle kimyasal değerlendirme uzmanlarının iş imkanları ciddi anlamda artmıştır.

Kimyasal değerlendirme uzmanlarının bazı görev ve sorumlulukları şu şekildedir:

  • İş yerlerinde kullanılan maddelerin kimyasal güvenlik değerlendirmesini yapma
  • Maruz kalma senaryolarını oluşturma ve bu senaryolara göre kapsamlı değerlendirmeler yapma, riskleri belirleme
  • Kimyasal maddelerin insan, çevre ve çalışma ortamı açısından güvenlik değerlendirmesini gerçekleştirme
  • Kimyasal maddelerin güvenlik raporunu oluşturma
  • Güvenlik bilgi formu hazırlama
  • Çevresel zararlılık değerlendirmesi gerçekleştirme

Kimyasal değerlendirme uzmanlarının başlıca görevleri bu şekildedir. Ancak bunların dışında da yine KKDİK kapsamında görevleri olduğunun unutulmaması gerekir.

Nasıl KDU Olunur?

KDU olmak için izlenmesi gereken yol, ilgili mevzuatta açık olarak ifade edilmiştir. Bu mesleği yapmak isteyenlerin öncelikle belirlenen bu süreci geçirmeleri ve başarı ile tamamlamaları gerekir. Öncelikle herkesin KDU olamayacağının bilinmesi gerekir. Zira kimyasal değerlendirme uzmanı olabilmek için öncelikle istenen şartların sağlanması gerekmektedir. O şartlar şunlardır:

  • Kimya bilimi alanlarında doktora veya yüksek lisans yapmak
  • Fen edebiyat fakültesinin kimya veya biyoloji bölümünden mezun olmak
  • Çevre bilimleri mezunu olmak
  • Kimya mühendisi olmak
  • Çevre mühendisi olmak
  • Farklı lisans programlarından mezun olunmasına karşın kimyasalların yönetimi, üretimi veya kalite kontrolü alanında en az 5 yıl çalışmak

Buradaki şartları sağlamayan adayların KDU olması söz konusu dahi değildir. Öncelikle bu şartların sağlanması gerekir ki, bunların sağlanması ise eğitim süreciyle ilgili bir durumdur.

Kimyasal maddelerin son derece hassas olması ve bu alanda en ufak bir hataya dahi yer olmaması, bu türden şartların istenmesine neden olmaktadır. İlgili şartlar, adayların kimya ve kimyasal maddeler konusunda belli bir birikime sahip olmasını gerektirir. Böylece kimyasal değerlendirme süreçleri çok daha etkili ve sorunsuz olarak gerçekleştirilir.

Kimyasal değerlendirme uzmanı olmak için gerekli şartları sağlayan adayların yetkili kurumların verdiği eğitimi almaları gerekir. Kimyasal değerlendirme uzmanlığı eğitimi toplamda 64 saattir ve eğitim, örgün olarak yapılır. İş sağlığı ve güvenliği alanındaki eğitimlerin önemli kısmında uzaktan eğitim seçeneği bulunurken, burada böyle bir imkan yoktur.

Eğitimi tamamlayan adaylar TSE tarafından yetkilendirilmiş olan belgelendirme kurumlarının yapacağı sınava girer. KDU sınavı, toplam 31 sorudan oluşur ve bu soruların 25 tanesi çoktan seçmelidir. Çoktan seçmeli soruların her biri 2 puandır. Geriye kalan 6 soru ise klasik soru şeklinde olup, bunlardan 4 tanesi 10 puan, 2 tanesi ise 5’er puandır.

Adaylara 31 soru için toplam 180 dakika süre verilir. Süre sonunda sınav 100 puan üzerinden değerlendirilir. 70 ve üzeri puan alan adaylar başarılı kabul edilirken, daha düşük alan adaylar ise başarısız olarak görülür. Bu adaylara bir kere daha sınava girme imkanı verilir.

Adaylara verilen sınava girme hakkı sayısı 2’dir. Adaylar bu 2 hakta da istenen puanı alamazsa, yeniden sınava girebilmek için en baştan eğitim almak zorundadır.

KDU Olmanın En Kolay Yolu

KDU olmak için şartların sağlanması ve 64 saatlik eğitimin alınması gerekir. Bu eğitim, sadece bakanlıkça yetkilendirilen kurumlardan alınabilir. Kurum seçeneğinin fazla olması, hangisinin tercih edileceği noktasında bazı kafa karışıklıklarının oluşmasına yol açabilir.

Tema Akademi https://www.temaakademi.com.tr/sayfa/kimyasal-degerlendirme-uzmanligi-egitimi/ , KDU eğitimi de dahil olmak üzere iş sağlığı ve güvenliği alanında farklı eğitimler veren bir kurumdur. Kaliteli eğitim kadrosu, yeterli teknik ekipmanları, dokuman desteği ile beklentileri en üst seviyede karşılar. KDU olmak istiyorsanız, siz de Tema Akademi tarafından verilen eğitimlere katılabilir ve kalite eğitimi uygun fiyat avantajı ile alma imkanını yakalayabilirsiniz.