Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19 °C
Parçalı Bulutlu

Muhteşem Yüzyıl Mohaç Savaşı sahneleri nasıl çekildi ?

04.03.2014
A+
A-
Muhteşem Yüzyıl Mohaç Savaşı sahneleri nasıl çekildi ?

Muhteşem Yüzyıl'ın Çarşamba akşamı yayınlanan 26. bölümündeki savaş sahneleri milyonları ekran başına kilitledi.

MUHTEŞEM YÜZYIL SON BÖLÜMDEKİ MOHAÇ SAVAŞI SAHNELERİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Mohaç Savaşı'nda Osmanlı'nın uyguladığı müthiş savaş taktiği sayesinde kısa sürede Macar ordusu bozguna uğradı. Savaş sahnesinin sonunda vurularak Sultan Süleyman'ın ellerinde can veren genç asker ise izleyenleri duygulandırdı.

MOHAÇ SAVAŞI SAHNELERİNDEN VE KAMERA ARKASINDAN FOTOĞRAFLAR GALERİ İÇİN TIKLAYIN

Dizinin son sahnesi de izleyenleri etkiledi. Savaşın ardından Sultan Süleyman içinde oluşan kibiri yenmek kazdırdığı mezarda uyudu. Dizi bu sahnelerle son buldu.

Türk televizyon tarihinin en büyük bütçeli projesi olarak adından söz ettiren “Muhteşem Yüzyıl”ın Edirne’de gerçekleşen çekimlerinde bir sinema filminde kullanılan tüm teknik imkanlardan yararlanıldı.

Osmanlı İmparatorluğu ve Macar Krallığı orduları arasında meydana gelen, Macaristan’ın büyük bölümünün Osmanlı hakimiyetine girmesiyle sonuçlanan Mohaç Meydan Savaşı sahnelerinin çekimleri ön hazırlık çalışmaları dahil olmak üzere 25 gün sürdü. 100 kişilik teknik ekibin görev aldığı toplam 11 günde çekilen sahnelerde 3 alexa (hızlı iş akışı ve 35 mm kalitesi sağlayan kamera),  steadicam, jimmy jip ve craine gibi teknik ekipmanlar kullanıldı. Kalabalık ve hareketli sahneler için özel ATV araçlarının kullanılırken ayrıca flycam ile havadan da görüntü alındı.

Yağmur Taylan: Çekim süresince askeri disiplinle çalıştık

Türkiye’de sinemada olabilecek tüm teknik imkanları kullanıldığının özellikle belirten dizinin yönetmenlerinden Yağmur Taylan, “Türkiye’de ilk defa bu büyüklükte bir prodüksiyon yapıldı ve bizde yönettik. Şahane bir deneyimdi. Bütün ekip için çok zordu ama canla başla çalışıldı. Çekimler sürecince gerçekten askeri disiplin vardı diyebilirim. Bu tür sahnelerin çekiminde biraz böyle olmak gerekiyor. Sabah kalkış, akşam yatış saatlerine kadar çok disiplinli bir çalışma oldu. Askeri disipline bu kadar iyi adaptasyon sağlanamayabilirdi, tüm ekip bunu çok güzel başardı.” dedi.

Durul Taylan: Oyuncularla her akşam bir sonraki günü tartıştık

Dizinin diğer yönetmeni olan Durul Taylan ise, “İstanbul ve çevresinde bulamayacağımız, 360 derecelik açıyı kullanabileceğimi,  tertemiz (elektrik telleri ve direkler olmayan) bir mekanda çalıştık. Çalıştığımız mekan aynı zamanda bir çeşit ova olduğu için hissedilen sıcaklık çok yüksekti. Oyuncular açısından çok daha zordu, kalın zırhlar giydiler. Ama yine de bu dezavantaj bir bakıma avantajdı oldu. Mahoç Savaşı’nın Ağustos ayında gerçekleştiği biliniyor biz de Ağustos ayında çalıştık. Oyuncularla her akşam çekim sonrası bir sonraki günün planları üzerine tartıştık. İnşallah sonuçlarından herkes memnun kalır” dedi.

“Tüm ekip çok büyük bir özveriyle çalıştı” diyen Yağmur-Durul Taylan sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu konuda bütün oyuncuları, çekimlerde yer alan yardımcı oyuncuları da tebrik diyorum.”

Görsel efekt çalışmaları 2,5 ayda yapıldı

Bölüm içerisinde 17 dakika yer alacak sahnelerin görsel efekt çalışmaları Digiflame tarafından 25 kişilik bir ekiple toplam 2,5 ayda tamamlandı. Savaş sahnelerinde Lord of the Rings (Yüzüklerin Efendisi), Kingdom of Heaven (Cennetin Krallığı) gibi filmlerde kullanılan teknikler kullanıldı. Yapılan üç boyutlu animasyonlarla olmayan köprüler inşa edilirken, hem Macar tarafının kaleleri hem de Edirne sarayı gibi günümüze ulaşamamış mekanlar asıllarına uygun olarak 3D'de yeniden yapıldı.

Halit Ergenç, Okan Yalabık, Meryem Uzerli, Nebahat Çehre, Selma Ergeç ve Nur Fettahoğlu’ndan oluşan dev kadrosuna Engin Günaydın, Mehmet Günsür ve Burak Özçivit’i de katan “Muhteşem Yüzyıl” merakla beklenen yeni bölümü ile bu akşam Show TV’de izleyenleriyle buluşuyor.

Muhteşem savaş sahnelerinden prodüksiyon notları:

* Kanuni Sultan Süleyman'ın Otağı, toplam 15 kişilik ekiple savaşın çekildiği alana 2 günde kuruldu.
* 250 metrekarelik bir alana 8 buçuk metre yüksekliğinde kurulan otağının kumaşları özel olarak tasarlanıp, dokutuldu. Otağının çevresine 2 buçuk metre yüksekliğinde, sanat ekibinin yaptığı zokak (kumaştan duvar) için ise 500 metre kumaş kullanıldı.
* Savaş sahneleri için özel kalkanlar ve kılıçlar üretildi.
* Döneme uygun 250 adet osmanlı tüfeği 15 adet osmanlı ve 10 adet macar topu tasarlanırken, yine özel olarak tasarlanan zırhların bir kısmı İzmir'de bir kısmı Çek Cumhuriyet’in de yaptırıldı.
* Savaş sahneleri için 650 adet değişik rütbelere ait başlık, 450 adet asker kostümü yapıldı.
* Yaklaşık 100 kişiden oluşan teknik ekip görev aldı.
* 4’ü Çek Cumhuriyetinden, 6’sı Ukrayna’dan olmak üzere toplam 10 usta dublör savaş sahnelerinde yer aldı.
* Her gün dönüşümlü olarak 60 atın yer aldığı sahnelerin danışmanlığını ise Cemal Hünal yaptı.
* Bir haftadır devam eden çekimler öncesinde sanat grubunun malzemeleri ve kostümlerin İstanbul'dan Edirne’ye 5 tırla getirildi.
* Kostüm ve sanat grubunun malzemelerini muhafaza etmek için 15 kamyonun yer aldığı film köyü için 12 çadır kuruldu.
* Çekimler esnasında her daim tam teşekküllü 2 ambülans ve 1 itfaiye aracı ve 8 karavan hazır bulundu.
* Yaklaşık bir haftada araçlar 6000 litre mazot yaktı.
* Edirne’de 1200 kişilik konaklama gerçekleştirildi.
* Görsel efektler tüm çalışan sanatçılarının toplam çalışma süresi 19.500 saati, bilgisayarların çalışma süresi de 78.000 saati buldu.
* Top ve tüfek atışlarının tamamı, vurulma ve kılıç dövüşü sahnelerindeki bütün kanlar görsel efekt olarak gerçekleştirildi. Ayrıca toplar, otağdaki çadırlar yine bu tekniklerle çoğaltıldı. 

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.