Muhteşem Yüzyıl'da Piri Reis karakteri

TVAktuel.com-Muhteşem Yüzyıl'ın yeni bölümünde Piri Reis karakteri geliyor. Şehzade Mustafa'yı korumak ve tahta geçirmekle görevli gizli oluşumun başındaki kişinin de kim olduğu yeni bölümde ortaya çıkacak.
Şehzade Mustafa'yı tehlikelerden korumak ve tahta geçirmek için çalışan Osmanlı'nın içindeki gizli oluşumun başında bir teknede yaşayan ve yüzü görünmeyen gizli bir karakter yer alıyordu. Sarp Akkaya'nın canlandırdığı Atmaca ile Survivor'dan tanınan Hilmi Cem'in oynadığı Yavuz karakterini de Şehzade Mustafa'yı korumakla görevlendiren bu gizli karakterin, kim olduğu yeni bölümde belli oluyor. Son fragmanda, gizli oluşumun tepesindeki kişinin Piri Reis olduğu ortaya çıkarken, Sultan Süleyman da Barbaros'un ölümünden sonra donanmanın başına getireceği kişi için Piri Reis'e danışıyor.
PİRİ REİS KİMDİR?
Önceleri Akdeniz'de korsanlık yapan Piri Reis, 1523'deki Rodos seferi sırasında da Osmanlı Donanması'na katıldı. 1524'de Mısır seyrinde kılavuzluğunu yaptığı sadrazam Pargalı Damat İbrahim Paşa'nın takdiri ve desteğini kazanınca, 1525'da gözden geçirdiği Kitab-ı Bahriye'sini İbrahim Paşa aracılığıyla Kanuni'ye sundu.
İLK DÜNYA HARİTASINI ÇİZDİ
Piri Reis'in 1526'ya kadar olan yaşamı Kitab-ı Bahriye'den izlenebilir. Piri Reis, 1528'de, ilkinden daha içerikli ikinci dünya haritasını çizdi.
1533 yılında Barbaros Hayrettin Paşa kaptan-ı derya olunca Piri Reis de Derya Sancak Beyi (Tümamiral) ünvanı alan Piri Reis, sonraki yıllarda, güney sularında devlet için çalıştı. Barbaros'un 1546'da ölümünün ardından Mısır Kaptanlığı (Hint Denizleri Kaptanlığı da denilirdi) yaptı, Umman Denizi, Kızıl Deniz ve Basra Körfezi'ndeki deniz görevlerinde yaşlandı. Osmanlı donanmasında yaptığı son görev idamıyla sonuçlanan Mısır Kaptanlığı oldu.
PİRİ REİS HARİTASI
Piri Reis Haritası günümüze kalan, Amerika kıtasını gösteren en eski haritalardan biridir. Osmanlı amirali Piri Reis tarafından 1513'te çizilmiş olup, Avrupa ve Afrika'nın batı kıyılarını ve Güney Amerika'nın doğu kıyılarını gösterir. Aralarında Kristof Kolomb'a ait bir haritanın da bulunduğu yirmi kaynağı bütünleştirerek hazırlanmış, 16. yüzyıl Avrupa ve Müslüman denizcilerinin coğrafya bilgilerini içeren değerli bir tarihi belgedir. Piri Reis 1528'de Amerika'yı gösteren ikinci bir harita yapmıştır.