Veda dizisinde kim kimdir?
Kanal D'nin yeni dizisi, Ayşe Kulin'in aynı adlı romanından uyarlanan Veda'da kim hangi rolde oynayacak? İşte Veda'daki karakterler…
İşgal altındaki ülkenin Maliye Nazırı. Padişaha ve ailesine sadakatiyle bilinen, adil, vazifeşinas bir devlet adamı. Behice’nin kocası, Saraylıhanım’ın biricik yeğeni, Kemal’in dayısı, İsmet ve Lamia’nın babası. Pek az kusurunun belki en önemlisi, fazla vazifeşinas oluşu. Devlet-i Âli deyince akan sular durur. Bir diğer kusuru da -yine belki- bütün çalkantılar, işgaller ve siyasi karmaşaya rağmen, Padişah’a gösterdiği sorgusuz sualsiz bağlılık…
Belki onun trajedisini de bu seçimi oluşturacak… Mehmet Reşat ihtiyatlı, ölçülü, sadık biri; ama bütün yaşamını değiştirecek potansiyeli içinde taşıyan, ateşini zaman zaman gösteriveren bir adam… Ülke değişirken dönüşen, kendini arayan bir Osmanlı aydını.
MEHPARE – MEHMET ASLANTUĞ
Akıllı, çalışkan, dürüst, güleryüzlü. Herkesin kendisinden beklediğini yerine getirmeye çalışan, evin çocuklarından, mutfaktakilere, Beyefendi’den bahçıvana herkesin gönlünü hoş tutmaya çalışan, aslında neredeyse bebekliğinden beri görmediği sevgi ihtiyacını böyle karşılamaya çalışan bir genç kız. Gelecekten bir beklentisi yokken, evin küçük beyi Kemal’e bakmak zorunda kalınca bambaşka bir dünya açılır önünde.
Aşık olduğu adamın sevgisinden daha büyük idealleri vardır. Mehpare o idealleri öğrenmeye çalışırken, kendisinin nasıl dönüşeceğini bilmez. Aşık, bu yüzden de fedakar, sevgilisi için her şeyi, gerekirse ölmeyi göze alan bir genç kız.
SARAYLI HANIM -MARAL ÜNER
Evin büyükhanımı. Mehmet Reşat Bey’in teyzesi, Behice’nin yarı-kayınvalidesi, Kemal’in anneannesi. İki evlilik geçirmiştir. İkinci kocasının ölümünden sonra maddi durumu bozulmuş, savaş da çıkınca, yeğeni M. Reşat’ın yanına taşınmak zorunda kalmıştır. Sarayda yetişmiş, saray terbiyesi görmüştür. Bu zaten çevresindeki herkesi aşağılaması için yeterli nedendir… Daima kendi sözünün geçmesini ister…
Mehmet Reşat ablasının oğludur ama annesi erken kaybettikleri için, onu Saraylıhanım büyütmüştür. Mehmet Reşat’ın teyzesi olmaktan çok, annesi gibidir. Böyle düşünmeyi ve “kayınvalide” gibi davranmayı tercih eder.
BEHİCE – JALE ARIKAN
M. Reşat Bey’in eşi, evin hanımı. Varlıklı bir ailenin kızı. Tutarlı bir kişiliği olan, ama bir yandan taşradan İstanbul’a gelmiş olması nedeniyle, bir yandan da Saraylıhanım’ın bunun altını sürekli çizmesinin etkisiyle, biraz güvensiz bir genç kadın.
Gerçekte olaylara kararlılıkla yaklaşabilen, çocuklarını nasıl yetiştireceğini bilen, evi yönetirken, tutumlu, düzenli, yetişkin biri.
Yumuşak, ama gerektiğinde otoriter olabilen biri. Kocasına, aşık, yaşamı, bütün dengesi, kocasının sevgisi üzerinde duruyor…
KEMAL – BURAK YAMANTÜRK
Sarıkamış gazisi. Dayısı gibi iyi eğitim almış. Birkaç dil biliyor, Avrupalı yaşam tarzından, batı tarzı müzikten, edebiyattan, sanattan ve güzellikten anlıyor. İnançlı, kararlı, ateşli, çalışkan, dürüst, samimi, güvenli bir genç adam…
Dayısının evinde saklanıp, iyileşmeye çalışırken aşkı bulur. Şimdi memleketi için savaşmak üzere Anadolu’ya geçmek’le sevgisi arasında kalmıştır.
Ailesinin asla istemediği bir beslemeyle evlenmek mi, Anadolu’ya geçip memleketinin kurtuluşu için savaşmak mı… İşte Kemal’in ikilemi…
DOKTOR MAHİR – BURÇ KÜMBETLİOĞLU
Askeri hekim. Ancak, babası ile M. Reşat’ın arkadaşlıkları nedeniyle, artık ailenin de doktoru olmuş. Kemal gibi o da Anadolu’daki kurtuluş hareketinin İstanbul’daki parçalarından biri. Memleketini seven, ama dostları, arkadaşları ve sevdikleri için dikkatli olmayı prensip edinmiş, zeki, birikimli, ölçülü biri.
O kendisi için değil, çevresindekiler için endişelenebilen, istendiğinde ve ihtiyaç duyulduğunda mutlaka orada oluveren biri. Hassas yapısıyla, evin hem kadınlarını, hem de erkeklerini anlıyor. İlginç bir biçimde aralarında sürekli çatışma olan Mehmet Reşat’ın da Kemal’in de yakın arkadaşı. İyi bir sorun çözücü ve arabulucu. Ailenin zor günlerinde her zaman yanında.
LAMİA – SEVDA ERGİNCİ
M. Reşat ve Behice'nin büyük kızı. 17 yaşında…