Aşılı Ceviz Fidanı Ziraat Fidancılık’tan Alınır!
Aşılı ceviz fidanı çeşitleri iki gruba ayrılır; tüplü ve açık köklüdür. Ceviz fidanları kök aşamasındayken açık köklü ceviz fidanına göz aşı yapılmakta olup tüplü ceviz fidanlarına kalem aşısı yapılmaktadır. Ceviz fidanlarının aşı dönemleri; tüplü ceviz fidanı çeşitleri ocak ile mart ayları arasında yapılırken açık köklü ceviz fidanlarında haziran ile eylül ayları arasında yapılmaktadır.
Yabancı ceviz fidanlarında Chandler, Fernor, Fernette, Franquette, Pedro, yerli ceviz fidanı çeşitlerinde Şebin, Bilecik, Yalova 1-3-4 ve Kaman 1 çeşitleridir. Gözlemlerimiz sonucunda cevizin heterozigot bir yapıya sahip olduğunu yani hangi çeşit tohum dikilirse dikilsin aynı çeşidin özelliği göstereceği sonucuna varıyoruz. Bunun sonucunda istediğimiz özelliklerde kaliteli, piyasada ki değeri yüksek ve bir tipte meyve elde etmek için dikilen tohuma aşı yapmak suretiyle aşılı ceviz fidanı elde edilir.
Aşılama ile elde edilen fidan en zor meyve türlerindendir. Aşılama aşamasında en sağlıklı, en kaliteli, aşı olan durgu göz aşısı kullanılmakta olup bölgenin iklim koşullarına uygun aşı oranı tutturulmalıdır.
Son yıllarda Chandler ceviz fidanı, Fernor erken verimi olan ve daha çok verim sağlayan fidanlar 3 yılda bahçeden verim alınmaya başlanır.
Yalova, Şebin, Bilecik, Kaman yerli çeşit aşılı bir ceviz fidanından;
5 Yaşında yıllık 5-7 kg,10 Yaşında 20 – 25 kg, 20-30 yaşları arasında türüne göre yıllık 60 – 90 kg. arasında verim almak mümkündür.
Yabancı çeşitlerden özellikle Chandler, Fernor ve Pedro cinsleri oldukça verimlidir.
Chandler ve Fernor fidanı; 5 yaşında 10 – 15 kg, 10 yaşında 40 – 50 kg, 20-30 yaşları arasında 80 – 150 kg arasında meyve alınmaktadır.
Ayrıca Chandler ve Fernor ceviz fidanları geç çiçeklenme sebebiyle baharda erken gelen soğuklara kaşı dayanıklıdır. Verimin de en çok olduğu aşılı ceviz fidanı Chandlerdır. Sizde ismine doğru açık köklü yerli ve yabancı cins aşılı ceviz fidanı satın almak istiyorsanız https://www.canerfidancilik.com/ adresini incelemenizi öneririz.