Dolar 38,7678
Euro 43,5671
Altın 3.902,19
BİST 9.701,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21 °C
Açık

Netanyahu’dan Suriye Açıklaması: “Kimsenin Kullanımına İzin Vermeyeceğiz”

08.04.2025
A+
A-
Netanyahu’dan Suriye Açıklaması: “Kimsenin Kullanımına İzin Vermeyeceğiz”

İsrail Başbakanı Netanyahu’dan Sert Uyarı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suriye topraklarının herhangi bir ülke tarafından kullanılmasına karşı sert bir uyarıda bulundu. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu hiçbir ülkenin Suriye’yi kendi çıkarları doğrultusunda kullanmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.

Suriye’deki Durum ve İsrail Endişeleri

Netanyahu, yaptığı açıklamada, Suriye’deki istikrarsızlığın bölgesel güvenlik için ciddi tehdit oluşturduğunu belirtti. Özellikle Suriye topraklarının farklı aktörler tarafından kullanılarak bölgedeki gerilimlerin artmasından endişe duyduklarını ifade etti. İsrail’in bu konuda hassas olduğunu ve kendi güvenliğini sağlamak adına gerekli tüm önlemleri alacağını vurguladı.

Türkiye’ye Yönelik İddialar

Netanyahu’nun açıklamaları, özellikle Türkiye’nin Suriye’deki askeri operasyonları ve bölgedeki etkisine yönelik bir mesaj olarak yorumlandı. İsrail kaynakları, son dönemde Türkiye’nin Suriye kuzeyindeki varlığının artmasının kendileri için kabul edilemez olduğunu belirtiyor. Bu bağlamda Netanyahu, Suriye topraklarının herhangi bir ülke tarafından askeri üs veya operasyon alanı olarak kullanılmasının kırmızı çizgi olduğunu ifade etti.

Bölgesel Güvenlik ve İşbirliği Çağrısı

İsrail Başbakanı, bölgedeki tüm ülkelerin Suriye’deki istikrarsızlıkla mücadele etmek için işbirliği yapması gerektiğini vurguladı. Suriye’nin güvenliğinin, bölgesel güvenliğin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Netanyahu, uluslararası toplumun da bu konuda sorumluluk almasının önemine dikkat çekti.

    • İsrail’in Suriye sınırındaki askeri varlığını artırdığı bildiriliyor.
    • Netanyahu’nun açıklamaları, bölgedeki diğer ülkeler tarafından nasıl karşılanacak merak konusu.
    • Suriye hükümeti ise İsrail’i kendi iç işlerine karışmakla suçluyor.

Olası Senaryolar

Uzmanlar, Netanyahu’nun bu sert açıklamasının gerginliği tırmandırabileceği konusunda uyarıyor. Suriye’deki mevcut durumun daha da karmaşıklaşması ve bölgesel çatışmaların riski artabilir. Diplomatik çözüm çabalarının hızlandırılması ve tüm tarafların uzlaşıya varması, bölgedeki istikrarın sağlanması için kritik önem taşıyor.

MUSTAFA YAMANER