Trabzon’da ‘Drakula’ Böceği Mücadelesi Sona Eriyor

Trabzon’da Zararlı Böcekle Yoğun Mücadele
Türkiye’nin çeşitli illerinde yaklaşık 10 yıldır çiftçilere zarar veren, “Drakula” olarak adlandırılan zararlı böcekle mücadele çalışmaları Trabzon’da yoğunlaştı. Yaklaşık 7 bin dekarlık alanda gerçekleştirilen ilaçlama çalışmaları mücadelenin son aşamalarına geldi.
Böceğin Kökeni ve Yayılımı
Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, zararlı böceğin bölgeye ilk olarak İstanbul’dan getirildiği düşünüldüğünü belirterek, “Bu böcek yaklaşık 8
- 10 yıllık bir geçmişe sahip. Ancak mücadelenin son evrelerine geldik” dedi. Böceğin yayılımı ve verdiği zarar nedeniyle tarım sektöründe önemli kayıplar yaşandığı biliniyor.
İlaçlama Çalışmalarının Kapsamı
Yapılan ilaçlama çalışmaları, özellikle sebze ve meyve bahçelerinde yoğunlaştı. Zararlı böcekler, bitkilere zarar vererek ürün kalitesini düşürüyor ve verim kaybına neden oluyor. Tarım uzmanları, düzenli ilaçlama ve doğru tarım uygulamalarıyla bu zararın minimize edilebileceğini vurguluyor.
Böcekle Mücadelede Alınan Önlemler
* Erken Teşhis: Zararlı böceğin erken teşhisi yapılarak yayılımı engellenmeye çalışılıyor.
* Doğru İlaçlama: Bitkilere zarar vermeden etkili olacak ilaçlar kullanılıyor.
* Tarım Uygulamaları: Doğru tarım uygulamalarıyla bitkilerin direnci artırılıyor ve zararlı böceklere karşı daha dayanıklı hale getirilmesi sağlanıyor.
* Bölgeler Arası Kontrol: Böceğin farklı bölgelere yayılmasını önlemek için sınır kontrolleri yapılıyor.
Müdür Kaplan, mücadelenin başarılı bir şekilde tamamlanmasının bölgedeki tarım ekonomisi için önemli olduğunu ve çiftçilerin ürünlerinden daha yüksek verim elde etmelerini sağlayacağını ifade etti.